[object Object] logo
არჩილის ღვინო
Grapes

არჩილის ღვინო

ჩვენი მარანის ისტორია, რომელიც 2011 წელს დაფუძნდა, ღრმადაა ფესვგადგმული ვაზისადმი და ქართული მეღვინეობის მემკვიდრეობისადმი პატივისცემაში. 2010 წელს შევიძინეთ ძველი ვენახი. მის 0.84 ჰექტარზე გაშენებული იყო რქაწითელისა და საფერავის ვაზები, რომლებიც 1970 წელს იყო დარგული. ისინი მძიმე მდგომარეობაში იყვნენ — დაძველებული, ფორმაშეცვლილი და გაჩეხილი. გამოცდილი მევენახეები მირჩევდნენ მათი აღმოფხვრას და ახალი ვენახის გაშენებას. მაგრამ იქ, სადაც სხვები მხოლოდ ნანგრევებს ხედავდნენ, მე დავინახე დიდი პოტენციალი, რომელსაც ცხოვრების გამოცდილება კვებავდა. მალე ვაზმა თავისი ნამდვილი ძალა გამოავლინა. წლების განმავლობაში გაწეული ზრუნვისა და ბუნებრივ რიტმთან თანხმობის წყალობით, ვენახი ხელახლა დაიბადა. დაჯილდოებად მივიღეთ განსაკუთრებული ღვინოები შეუდარებელი არომატით — ეს იყო ვაზისგან თავისებური მადლიერების გამოხატულება. პატივისცემის ნიშნად, სწორედ ეს ძველი ვაზი გამოსახულია „Archil’s Wine“-ის ეტიკეტზე. დასაწყისიდანვე ჩემი მეღვინეობის გზა მუდმივი ძიებითა და ინოვაციის სურვილით იყო განსაზღვრული. ვაერთიანებ ტრადიციულ კახურ მეთოდს (ალკოჰოლური დუღილის დროს ქერქისა და მტევნის ყუნწების თანაარსებობა), თანამედროვე მიდგომებს (მუხის კასრებში დაძველება) და ჩემს საკუთარ მეთოდს (ვენახის მდებარეობისა და ჯიშის თავისებურებების გათვალისწინებით). შედეგი არის უმაღლესი ხარისხის ღვინო. დღეს წლიური წარმოება დაახლოებით 8,000–10,000 ბოთლს შეადგენს. ვენახიდან მომხმარებლამდე ყოველი ბოთლი ხელით იქმნება, რაც საშუალებას მაძლევს მაქსიმალურად ვაკონტროლო ხარისხი. ახლად მოკრეფილი ყურძენი დაუყოვნებლივ გადაეცემა საწარმოს მიღების განყოფილებას, სადაც ხდება დახარისხება, დაბწკენა და დაწურვა. ზამთარში ღვინის ნალექი და ვარჯისტის სტაბილიზაცია ბუნებრივი სიცივის გავლენით ხდება. ამის შემდეგ ღვინო გადადის ფრანგულ მუხის კასრებში, სადაც 18–24 თვის განმავლობაში ძველდება. დაკვირვება და ლაბორატორიული კონტროლი უზრუნველყოფს ღვინის ჯანმრთელ მდგომარეობას. ბოთლში ჩამოსხმის შემდეგ, იგი იხურება მაღალი ხარისხის ბუნებრივი საცობით და აგრძელებს დაძველებას დამატებით 12–18 თვის განმავლობაში, სანამ მომხმარებლამდე მიაღწევს. ასეთი მიდგომისა და სურვილის წყალობით, „Archil’s Wine“ მრავალი წელია აღიარებულია სომელიეების და ღვინის მოყვარულთა მიერ. მას მიღებული აქვს უამრავი ჯილდო საერთაშორისო კონკურსებზე და დღეს სარგებლობს პოპულარობით მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში — პოლონეთში, გერმანიაში, იაპონიაში, შვედეთში, დანიაში, ინგლისში, საფრანგეთში, უკრაინაში, ისრაელში და სინგაპურში. ყოველი ბოთლი ყვება საქართველოს მარადიული სილამაზის, გამძლეობისა და ავთენტურობის ისტორიას.

კურდღელაური, კახეთი

Winery location map

დაახლოებით 65-70% ქართული ვენახებისა კახეთშია განთავსებული. ამ რეგიონის საუკეთესო ვენახები გაშენებულია ალაზნისა და იორის აუზებში, ზღვის დონიდან 400–700 მეტრის სიმაღლეზე. ჩვენი ვენახი მდებარეობს ალაზნის მარჯვენა ნაპირზე, წიწვ-გომბორის მთის კალთებზე, ზღვის დონიდან 510 მეტრის სიმაღლეზე, ცინანდლის მიკროზონაში, სოფელ ქურდღელაურში. აქ კლიმატი ზომიერად კონტინენტურია. წიწვ-გომბორიდან დამქროლი სიო ქმნის დღე-ღამის ტემპერატურის მნიშვნელოვან სხვაობებს, რაც ვაზის საუკეთესო მომწიფებისთვის იდეალურ მიკროკლიმატს განაპირობებს. ნიადაგი თიხნარ-ქვიშნარია, მდიდარია მინერალებით, რაც აქ მოყვანილი ყურძნისგან მიღებულ ღვინოს უნიკალურ და განსაკუთრებულ ხასიათს ანიჭებს. ამჟამად ჩვენი ვენახის საერთო ფართობი 2.24 ჰექტარია. აქედან ძველი ვენახი, რომელიც 2010 წელს შევიძინეთ, მოიცავს 0.74 ჰექტარ რქაწითელსა და 0.1 ჰექტარ საფერავს. მოგვიანებით გაშენებული ფართობებია 0.6 ჰექტარი საფერავი და 0.8 ჰექტარი კისი. ძველი ვაზი განსაკუთრებულ როლს თამაშობს ღვინის ხარისხის ჩამოყალიბებაში. მისი ღრმა ფესვები ნიადაგიდან მრავალფეროვან მინერალებს იღებს, რაც ღვინოს რთულ არომატებსა და გემოს თვისებებს ანიჭებს. ამავე დროს, ძველი ვაზი ნაკლებმოსავლიანია, რაც ღვინის მაღალი ხარისხისა და განსაკუთრებული ხასიათის განმაპირობებელია. 2014 წლიდან ვენახის მოვლისთვის ვიყენებთ მხოლოდ ბიოლოგიურ და ეკოლოგიურად უსაფრთხო საშუალებებს, მათ შორის ჩვენს მიერ მომზადებულ მცენარეულ ნაყენებს. ღვინის ხარისხის უზრუნველსაყოფად განსაკუთრებულ მნიშვნელობას ვანიჭებთ აგროტექნიკურ სამუშაოებს ვენახში და ყურძნის ხარისხის კონტროლს. უხვი მოსავლის შემთხვევაში ვახორციელებთ „მწვანე რთველს“, ოპერაციას, რომლის დროსაც ნაწილის მტევნებს ვაცილებთ მოსავლიანობის შესამცირებლად. ეს საშუალებას იძლევა დარჩენილი მტევნები უფრო მაღალი ხარისხით ჩამოყალიბდეს და საბოლოოდ მივიღოთ უმაღლესი დონის ღვინო.

გსურთ თქვენი მეღვინეობის გაფართოება?

დაგვიკავშირდით
Grapes and wine glass